Romans

Terug naar: Romans

Hulp gezocht: romans over Parijs?

Plaats een reactie (registreren)
Beste iedereen,

Voor een vak (culturele geografie) moet ik een opdracht vervullen over hoe een bepaalde plek gerepresenteerd wordt in een film en een roman. Het idee van de opdracht is om een bepaalde plek in je hoofd te nemen, en dan op zoek te gaan naar DE film en DE roman die als 'iconen' voor deze plek gelden. Daarbij moet ik niet uitgaan van mijn eigen ideeën, maar mensen vragen welke roman volgens hen het beste die bepaalde plek weergeeft. Uiteindelijk zal ik moeten valideren waarom dat DE roman is en analyseren hoe in de roman de plek op de voorgrond wordt gesteld.

Nu is mijn vraag aan jullie: welke roman moet ik lezen om alles over Parijs te begrijpen?

Ik hoop met behulp van jullie medewerking een roman over Parijs te vinden, en zo mijn uiteindelijke keus kan valideren.
Alvast bedankt voor jullie hulp.
Een open deur is De klokkenluider van de Notre Dame van Victor Hugo.

De laatste roman waarin Parijs op een mooie manier is meegenomen is Het ongrijpbare meisje van Vargas Llosa. Als je er een wilt hebben uit de Nederlandse literatuur, zou je Au pair van WF Hermans kunnen overwegen.

Briljant is ook Books, Baguettes and Bedbugs, de geschiedenis over Engelstalige boekhandel annex backpackerscentrum Shakespeare & Co. van journalist Jeremy Mercer die er enige maanden verbleef. Het is non-fictie dus je hebt er voor je opdracht geen klap aan, maar ik het is beslist een van de betere boeken over Parijs voor buitenstaanders.
Hallo Loes,

mijn spontane voorstellen zijn...

Emile Zola - Nana en L´Assommoir
(heel indrukwekkende beschrijvingen van de maatschappelijke toestanden in Parijs aan het eind van het 19de eeuw)

Ernest Hemingway - Paris. A Moveable Feast.
(herinneringen over zijn verblijf in Parijs in de jaren twintig... ook heel interessant wat hij er over het ontstann van de Lost Generation vertelt)

Patrick Süßkind - Das Parfüm
(hier zijn vooral de eerste bladzijden interessant... hoe fascinerend hij de geuren beschrijft)

Henry Miller - Quiet Days in Clichy
(een maatschappij die nog niet begrepen heeft, dat het fulminante leven geleden is en steeds excessiver wordt)

groetjes
Hallo Loes, welkom op het forum. Voor de donkere, armoedige kant van het Parijs van begin twintigste eeuw zou je Down and Out in Paris and London (1933) van George Orwell kunnen lezen, in het Nederlandse vertaald door Joop Waasdorp als Aan de grond in Parijs en Londen.

Maar of het dé roman over Parijs is...

Wat film betreft ligt Paris, Je T'Aime (2006) voor de hand, een verzameling korte films van verschillende regisseurs, waaronder de gebroeders Coen, Gus van Sant en Alexander Payne. Het centrale thema, de stad Parijs, wordt daarmee vanuit vele perspectieven bekeken. Het recentere Midnight in Paris (2011) biedt, vermoed ik, een beperktere en overwegend Amerikaanse ode aan de metropool. Amélie (2001) is voor veel mensen iconisch.

Om Elly's laatste suggestie aan te vullen: Henry Miller schreef ook Tropic of Cancer (1934), over zijn ervaringen met Parijs tussen 1930 en 1934.
Tja, Zola, daar kun je niet erg omheen. In Tegen de keer (À rebours) van Huysmans komt Parijs ook voor. De beschrijvingen zijn kostelijk , maar het boek speelt zich voor het grootste deel buiten Parijs af. De (waanzinnige) hoofdpersoon vindt die stad maar niks. Niettemin een lezenswaardig werk, al zou ik 't niet in het Frans gaan lezen (tenzij je die taal erg goed beheerst).
Hartelijk dank voor jullie aanbevelingen. Toch zou ik nog willen vragen om echt maar één boek te kiezen die volgens jullie Parijs als stad het beste weergeeft. Het boek dat dan als 'beste' naar voren komt zal ik gaan lezen en analyseren voor de opdracht. Nogmaals bedankt!
Tja, Loes, de heleboel aanbevolen boeken toont, dat er over een stad als Parijs zo vele aspecten zijn, dat het echt moelijk zou zijn DAT boek over Parijs te vinden, ik zeg dat is zo niet mogelijk - de vraag is waar jij een zwartepunt op zet...

Als je zo´n complex onderwerp moet bewerken, moet je je zekerlijk met twee of drie boeken onledig houden om tot een besluit te komen. Het lezen kan je niemand uit handen nemen.
Reageer op deze discussie Om een reactie te plaatsen, dien je je eerst te registeren.
Nieuwe discussie starten in: Romans (registreren)
Forumoverzicht: