Literatuur: algemeen

Terug naar: Literatuur: algemeen

Laatst gekochte, geleende of gekregen boeken

Plaats een reactie (registreren)
Ondanks dat er nog genoeg ongelezen boeken in de kast staan, bestelde ik zojuist via Amazon UK (want goedkoper) de romans Pale Fire van Vladimir Nabokov, en Bright's Passage van Josh Ritter. Ik lees momenteel met plezier Pnin van Nabokov, en het concept van Pale Fire (half poëzie, half prozaïsch commentaar op diezelfde poëzie) sprak mij erg aan. Bright's Passage is de debuutroman van een van mijn favoriete singer-s0ngwriters, Josh Ritter, die met zijn liedteksten al enige literaire strepen heeft verdiend. Stephen King schreef een lovende recensie in The New York Times; ik probeer er zelf niet teveel van te verwachten.

Welke boeken kocht, leende of kreeg jij voor het laatst? En waarom juist die boeken?
Ik ben de laatste tijd wat leuke bibliofiele uitgaven aan het kopen: Moderne atoomtheorie voor iedereen bijvoorbeeld. Dat was een een kleine tien jaar terug een nieuwjaarsgeschenk van De Bezige Bij en bevat een jeugdmanuscript van Mulisch.

Ook van Mulisch 'grote vriend' WFH zijn leuke dingen te vinden op dat front. Zo kocht ik onlangs Gitaarvissen en Banjoklokken en Cascaden en Riolen. Gewoon heel erg leuk om te hebben naast de gangbare titels. En ja: ik ga ze ook lezen.
Ik heb onlangs Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer gekocht. Vorig jaar heb ik de Nederlandse vertaling van zijn boek Everything is Illuminated cadeau gekregen en dat heb ik met veel plezier gelezen. Van bekenden hoorde ik dat dit boek ook zeer de moeite waard is. Ik ben nog niet begonnen, maar wel benieuwd...
Ook mijn boekenkast is nog voor meer dan de helft ongelezen. Toch kan ik het vaak niet weerstaan om als ik weer eens in een van de Nederlandse (of zelfs Belgische) grotere steden ben, een bezoek te brengen aan het plaatselijke filiaal van de Slegte. Gisteren was het de beurt aan Tilburg. De opbrengst:

- James D. Watson - de dubbele Helix
- Chris Buskes, Ranne Hovius, Griet vandermassen - in Darwins woorden
- Micheal Willers - Algebra

Geen literatuur, wel zaken waar mijn interesse naar uit gaan.
Gisteren binnengekregen: Israel is zelf een mens, onzakelijke notities uit De Zaak 40/61. Dit boekje is in '69 uitgegeven door Bert Bakker en tot voor kort wist ik eigenlijk niet van het bestaan af. Leuk om t dan binnen een maand aan de collectie te kunnen toevoegen. Of ik deze uitgave ook ga lezen, valt te betwijfelen. De Zaak 40/61 is immer reeds bekend. Wat een juweel! Ik denk dat een betere reportage van het Eichmann-proces dan dat van Mulisch niet bestaat...
Kort geleden binnengekomen: I am number four van Pittacus Lore.
Het is geen literatuur, maar ik denk meer fantasy thriller (als zo'n categorie bestaat?). Ik kan niet zeggen dat ik een fan ben van fantasy, en op thrillers ben ik ondertussen ook wel uitgekeken. Maar toch sprak mij iets aan in het verhaal.
@Julia; heb je de thrillers van Elisabeth George weleens gelezen? Die zijn echt -naar goed Engelse traditie- heel goed!

Ik kreeg Het Familieportret van Jenna Blum cadeau, maar ook ik moet wegblijven bij boekwinkels, want daar sneuvel ik altijd wel voor een of ander werk...En dan die geur van zo'n nieuw boek; yummie! Hebben jullie dat nou ook? Kan ik helemaal blij van worden..!
Ik ben gaten aan het dichten in mijn WFH-collectie. Deze week heb ik onder meer de door Hermans ingeleide en geannoteerde Max Havelaar aangeschaft. Die wilde ik al een tijdje hebben.
@ Betty: Nee, ik heb haar boeken nooit gelezen. Maar als het heel goed is, wil ik het wel een kans geven. Ook al is het een thriller
Tweedehands boeken zijn op dit moment (vooral in Amsterdam) heel goedkoop. Het laatst gekocht : De Geruchten - Hugo Claus, De Buitenvrouw- Joost Zwagerman en De Pianoman van Bernlef.
Het laatste boek dat ik kocht is The Selected Works of T.S. Spivet (Reif Larsen), prachtig vormgegeven (a la House of Leaves qua typografie/bladspiegel, maar dan iets minder intimiderend) en werd me een tijdje geleden aangeraden door een klant (in de boekwinkel waar ik werk). Kwam het nu voor 5,95 tegen, absurd! Dus die moest mee Laatst gekregen is American Psycho, van een vriendinnetje die daar erg enthousiast over was.
@ Julia: wist je dat die Pittacus Lore het pseudoniem is van de bekende Amerikaanse schrijver James Frey (en Jobie Hughes)? Mijn vriendje heeft toevallig net de film gezien, maar het verhaal trekt mij juist niet zo (in tegenstelling tot jou!).
@Susanne: Ik heb alles gelezen van James Frey, er zijn weinig boeken die me zo van mn sokken hebben geblazen als In Duizend Stukjes. Misschien moet ik dus ook iets van die Pittacus lore gaan lezen :).
Vanmiddag op een boekenmarktje Omega Minor van Paul Verhaeghen aangeschaft, om tijdens de volgende herfstavonden te lezen, eerder zal ik er de moed vermoedelijk niet voor hebben (600 blz ingenieus gecomponeerd epos). Een jaar of zes geleden geprobeerd, na 400 blz verdwaald...
Enkele jaren geleden in de Fnac in Antwerpen eindelijk een boekgevonden waarvoor ik iedereen warm zou willen maken:
'Les valseuses' van de vooral als filmregisseur bekend staande Bertrand Blier. De romanversie van zijn bekendste film, een bij momenten hilarische tragikomedie over twee nozems in La Douce France, is zoals zo vaak nog beter dan de film, die simpelweg mijn lieveling is. Wie een bovengemiddeld niveau heeft qua Frans en niet vies is van een rechttoe-rechtaan rock'n'rollstijl, of wie de film fantastisch vond, zal zich hiermee kostelijk amuseren.
@Susanne: Nee, wist ik niet. Bedankt voor de info
Zonet gekocht: Imprimatur, Secretum en Veritas van Monaldi en Sorti.
Ze houden het midden tussen een thriller en een historische roman. De boeken spelen zich af rond 1700 en gaan over het leven van Atto Melani. Die is abt, ex-castraatzanger en spion voor de Zonnekoning. Ze zijn geschreven vanuit het standpunt van een man die door de spion wordt ingehuurd als hulpje. Veel details die historisch kloppen. Wat in die boeken gebeurt zou echt gebeurd kunnen zijn, het is in feite de spannendste mogelijkheid die klopt met de feiten.

Leuk om te weten: de auteurs zijn Italianen, maar de boeken zijn uitgegeven door De Bezige Bij. In het Nederlands. Geen enkele Italiaanse uitgever wil (durft?) die werken uit te geven... ze schoppen nogal veel tegen de schenen van de katholieke Kerk.
Ik heb afgelopen weekend drie boeken aangeschaft:

Michel de Houellebecq: De kaart en het gebied,
Willem Frederik Hermans' brieven aan Geert van Oorschot: Je vriendschap is werkelijk onbetaalbaar,
Erik Menkveld: Het grote zwijgen.
@Tamske: Ik had ergens gelezen dat het hele verhaal over dat Monaldi & Sorti 'verbannen' worden van Italiaanse uitgeverijen onzin is; ze worden daar gewoon niet gelezen. Soort promotie actie voor het buitenland. Maar helaas weet ik niet meer waar ik dat vandaan heb.
Wellicht hiervandaan? Het complot tegen Rita Monaldi en Francesco Sorti
Juist, dat is het inderdaad. Wel leuk om te zien dat het in het buitenland wel aanslaat, misschien wel juist zelf door die (al dan niet valse) berichtgeving.
Gisteren naar de fnac geweest en weeral enkele boeken rijker :
- Kalme Chaos van Sandro Veronesi
- Ines, vrouw naar mijn hart van Isabel Allende
- Godenslaap van Erwin Mortier
En ook heb ik nog 2de hands het boek van Evelyn Doyle : Evelyn gekocht.
@ Esth1987 en Rob: dat kan, maar ik vind ze toch goede boeken Misschien iets te veel auteurstussenkomst in Veritas (een "voorspelling" met heel veel hindsight).
Dit weekend heb ik bij De Slegte vier boeken van Jeroen Brouwers gekocht. Twee recente polemiekenbundels. een Atlas-herdruk van de roman Zomervlucht en een gebonden editie van Bezonken Rood, die ik nog steeds in de Grote Lijsters-editie had van begin jaren negentig.

Verder van Campert de novelle 'Als in een droom' en 'Levi Andreas', het debuut van David Pefko van een paar jaar terug.
Gisteren naar Het Paard van Troje geweest, een boekhandel in Gent, en ik kocht er De Meester en Margarita van Michail Boelgakov. Wij lezen dit boek binnenkort met de leesclub. Andere recente aanwinsten zijn: Correcties van Jonathan Franzen, Het graf van de voddenraper van Bart Vercauteren en Ter wereld gekomen van Margaret Mazzantini. Ik ben het eens met Betty wanneer zij schrijft dat zij eigenlijk uit de boekenwinkels zou moeten wegblijven want dat zij altijd bezwijkt voor een of ander werk. Ik maak hetzelfde mee!
Het laatste gekochte boek is "De fabels van Aesopus" (Leopold) in de vertaling van Imme Dros. Ik heb er vandaag een blog aan gewijd op mijn webblog. Het laatst, op mijn verjaardag, de 16e juli, gekregen boek is de Pléiade-uitgave van een aantal romans van Simenon plus het album Simenon. Dat is natuurlijk allebei prachtig.
Toen we gisteren een goedkope editie van A Visit From the Goon Squad (Jennifer Egan) binnenkregen kon ik die natuurlijk écht niet laten liggen. Gekocht dus. Ben erg benieuwd, lees er steeds meer over.
Reageer op deze discussie Om een reactie te plaatsen, dien je je eerst te registeren.
Nieuwe discussie starten in: Literatuur: algemeen (registreren)
Forumoverzicht: