Literatuur: algemeen

Terug naar: Literatuur: algemeen

Wat lees jij momenteel, en wat vind je ervan?

Plaats een reactie (registreren)
Zelf ben ik net begonnen aan Pnin van Vladimir Nabokov, een korte roman over een aan een Amerikaanse universiteit lesgevende, maar van oorsprong Russische professor genaamd Timofey Pnin, die moeite heeft zich aan te passen aan de Amerikaanse taal en cultuur. Zo omschreven lijkt het een zwaarmoedig verhaal, maar Graham Greene omschreef het ooit als "Hilariously funny, and of a sadness", en dat past goed bij mijn ervaring met het eerste hoofdstuk. Hopelijk kan ik er in de nabije toekomst, in een aparte discussie, een uitgebreidere mening over geven.

Wat zijn jullie momenteel aan het lezen?
Selbs Justiz van Bernard Schlick en Walter Popp, eerste deel van een trilogie over privé detective Gerhard Selb. Rustige verteltrant, de plot moet nog komen, maar ik ben ook pas op blz. 75.
The greatest show on earth van Richard Dawkins, over de bewijzen voor evolutie. Interessante stukken, soms een beetje te leukdoenerig. Halverwege nu.
Il Principe van Niccolò Machiavelli. Herlezen voor een leesgroep a.s. maandag.
Heb net "Onder Zeil" van Matthijs Buikema uit, geen echte literatuur maar een verslag van de fout die gemaakt is in het Havenziekenhuis met het middel Propofol (voor de niet kenners, is een Narcose middel.) Het gaat over een Post Operatieve infectie die bij een aantal mensen is ontstaan na het gebruik van een door bacterien besmette flacon. Klinkt als een Robin Cook Thriller, maar is het niet, het is in mijn ogen, een subliem, zeer goed en filmisch geschreven verhandeling over hoe het fout kon gaan, over de betrokkenen, hun onmacht, verdriet en kracht en de volledige situatie hieromheen alsook de nasleep. Wat voor mij zeer indrukwekkend was is hoe het Havenziekenhuis Openheid van zaken durfde te geven, vaak in een situatie als dit wordt het in de doofpot gestopt, maar nee zei hadden zoiets van we komen er gewoon mee naar buiten. Een unieke move wat dat betreft in ziekenhuisland!. Verder zoals ik al aangaf, zeer vlot geschreven, niets verhullend en krachtig! aanrader.
Ik ben voor de derde keer WFH's Donkere Kamer aan het lezen. De laatste keer dat ik dat boek las, is 12 jaar geleden. Topliteratuur. Daarvoor: Het Ongrijpbare Meisje van Vargas Llosa en dat was de eerste keer dat ik iets van die schrijver las. Ik heb intussen De droom van de Ier, Gesprek in de kathedraal en De oorlog van het einde van de wereld aangeschaft.
En net begonnen in 1q84 van Haruki Murakami.
Mansfield Park van Jane Austen. Als Jane Austen liefhebber moet ik natuurlijk wel al haar boeken hebben gelezen. Ben net begonnen, maar het is nu al leuk!
Nadat het een paar weken terug op een feest ter sprake kwam en we elkaar flink aanstaken met ons enthousiasme: ik heb gisteren Heart of Darkness van Joseph Conrad weer eens uit de kast getrokken. Genieten! Alles aan deze novelle is groots: wat Conrad aan atmosfeer weet op te roepen (je hóórt, ruikt, ziet de jungle), het besef van la condition humaine... The horror! The horror!

Leuk, te lezen wat jullie aan het lezen zijn en alle herinneringen die dat oproept. Rob, Pnin vond ik prachtig, ga ik ook weer eens herlezen (zoals ik heb gedaan met Lolita en, keer op keer, Pale Fire ). Als er één schrijver is die uitnodigt tot herlezen...

Thijs, De Donkere Kamer is een van die zeldzame Nederlandse romans van internationale topklasse! En spannend - ik krijg er ook weer zin in!

Requiem, ik heb afgelopen zomer deel 1 en 2 van 1q84 gelezen - maar het esoterische ging me zo tegenstaan, dat ik geen trek meer had in deel 3. Heb jij daar geen last van?
Ik ben net begonnen in Godvried Bomans - Op reis rond de wereld en op Rorrumerplaat. Ben pas op bladzijde 25 maar het is zeer vermakelijk. De ietwat oubollige maar toch scherpe humor is erg leuk.
@Frans: Heart of Darkness neemt een prominente plaats in in het laatste werk van Vargas Llosa: De droom van de Ier. Ik heb dat boek even opzij gelegd. Het is prachtig, maar ik maakte rond Vargas Llosa een beginnersfout: ik was zo enthousiast over Het Ongrijpbare Meisje dat ik meteen ben doorgegaan in de volgende roman. Meestel bereik ik dan een verzadigingspunt, en wil ik weer iets anders lezen.

1Q84 heb ik dan weer met veel plezier gelezen. In het derde deel komt er een derde verteller bij en dat werkte zeer verfrissend. Wel is gaat voor 1Q84 op wat voor de meeste werken die boven de 600 pagina's geldt: een beetje strenge eindredacteur kan zonder al te veel problemen 150 pagina's schrappen. Mijn vrouw vond die opmerking overigens barbaars.

En als ik dan toch zit te vloeken in de kerk: ik las eerder dit jaar ook de 'oereditie' van Oorlog en Vrede en die komt uit op een kleine 1000 pagina's ipv de gebruikelijke 1600..ijzersterk en een aanrader voor wie de Van Oorschot-vertaling van de 'volledige' editie wat te gortig vindt.
@ Frans:

Om eerlijk te zijn nog niet, maar ben er ook net in begonnen. dus mocht het me gaan tegenstaan of niet laat ik het je weten.

Gr
Als ik zo lees wat voor literaire werken jullie lezen, schaam ik me bijna om neer te zetten dat ik The Wedding van Nicholas Sparks aan het lezen ben.

Ook ben ik net begonnen aan Huid en Haar van Arnon Grunberg
En oja, verder ook nog bezig in HhhH van Laurent Binet. Moet mijn lezen tussen mijn drukke schema van werken stoppen.
Huid en Haar vond ik geweldig. Een pervers boek waarmee Grunberg zich wat mij betreft mag meten met Hoeullebecq.
Ik ben bezig in Tender Is The Night van F. Scott Fitzgerald. Niet slecht, maar ik wacht nog op The Great Gatsby kwaliteit.
@Frans: Heart of Darkness neemt een prominente plaats in in het laatste werk van Vargas Llosa: De droom van de Ier. Ik heb dat boek even opzij gelegd. Het is prachtig, (...)

Je maakt me nieuwsgierig, Thijs!

En ja, Julia en Thijs, Grunberg is geweldig.
Net Tonio van A.F.Th. van der Heyden uit! Ik vond het een prachtig,beklijvend boek. t'is een requiem voor zijn overleden zoon ..er zit zoveel liefde en verdriet in...ontroerend mooi

nu bezig in De keizer aller ziektes van Siddhartha Mukherjee ,niet echt een schrijver,maar deze leest wel als een thriller ook al kennen we het einde...kanker is nog steeds niet verslaan ...maar deze biografie van kanker vind ik een aanrader!!
Ik lees nu voor de tweede keer Norwegian wood van Haruki Murakami voor een letterkundevak op de universiteit. De opdracht: analyseren een moderne roman op interteksten uit de popmuziek. De titel is echter misleidend: de Beatles hadden er meer in gemogen...
Verder ben ik bezig in Tom Lanoyes Sprakeloos, maar die valt me tegen na het luchtigere werk uit de bundel Een slagerszoon met een brilletje. Voorts De slabonenpreek van de Australische dichter Les Murray, maar ik vind de vertaling van Maarten Elzinga wat tegenvallen, met rare vondsten.
Tijdens mijn vakantie in de bergen aanstaande woensdag ben ik overigens van plan om ofwel Thoreaus Walden (geheel in stijl) of mijn stukgelezen Pinguinversie van The Catcher in the Rye mee te nemen.
Momenteel ben ik 'De begraafplaats van Praag' van Eco aan het lezen en 'Omdat ik u begeer' van Grunberg. Totaal verschillend qua stijl en genre, maar wat een aanraders!!
De opdracht: analyseren een moderne roman op interteksten uit de popmuziek.

Leuke opdracht. Muziek speelt vaker een grote rol in het werk van Muramaki, maar Norwegian Wood lijkt me daarvoor een goede keuze. Als ik het mij goed herinner, zaten er genoeg subtiele (evenals minder subtiele) verwijzingen naar, of overeenkomsten met, het gelijknamige lied van The Beatles in verwoven, om alleen daarover al een paper te kunnen schrijven. Misschien is het na afloop van de cursus een nieuwe discussie waard?
Ik zie nergens Sandro Veronesi staan? Prachtig hoor. XY, Kalme Chaos, ..
Ik ben een tijdje geleden heel optimistisch begonnen aan het lezen van Ulysses van James Joyce, de Engelse versie welteverstaan, maar het kost me eerlijk gezegd grote moeite. Om de moed erin te houden heb ik tussendoor inmiddels De geschiedenis van mijn kaalheid en The catcher in the rye (weer) gelezen. Ik kom er wel ;)
Volhouden, Anna, uiteindelijk loont Ulysses die grote moeite! Ik heb het erg lang geleden gelezen, (tijdens mijn studie Nederlands, om de invloed op Vestdijks Meneer Visser's hellevaart te onderzoeken). Er staan me nog steeds grote delen van bij. Zelf vond ik het toen wel prettig die Stream of consciousness vrijwel ononderbroken tot me te nemen.
Ik zie in ieder geval veel boeken en auteurs staan die ik zelf heel graag gelezen heb. Nabokov, om te beginnen. Lolita heb ik vorige zomer gelezen - of liever: verslonden.

Thijs, De Donkere Kamer van Damokles is niet zo mijn ding -- misschien omdat iemand me de pointe al had verklapt voor ik ook maar de eerste bladzijde had gelezen. Al zijn de eerste pagina's van dat boek zonder twijfel zowat de beste openingsbladzijden uit de Nederlandse literatuur. Volgende zin, bijvoorbeeld, heb ik altijd hilarisch gevonden:
Jij lijkt op hem zoals een mislukte pudding lijkt op een ... weet ik veel ... op een pudding die wel gelukt is


Bas, Godfried Bomans is één van mijn literaire helden. Miskend genie, die man.

Lydia, dit zal jij wel weten te appreciëren: net begonnen in Northanger Abbey. Ik ben overigens ook wel een Austen-fan.

Verder ben ik bezig aan Jacob's Room van Virginia Woolf en aan De Stad van de Dromende Boeken van Walter Moers. Moers is een absolute aanrader: intertekstualiteit en literaire grappenmakerij, maar tegelijk ook gewoon een leuk fantasy-avontuur.
Heeresma's Een dagje naar het strand. De korte schok bij het ontdekken van de ware aard van de relatie tussen Bernd en Walijne is het lezen al meer dan waard.
Momenteel lees ik De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch.Het is een vrij lijvig boek; meer dan 900 blz; ik ben nu aan blz 320 en eerlijk gezegd; het overdondert mij echt; ik ben er van onder de indruk; ik vind het een fantastisch boek. Ik had tot nu toe slechts 1 boek van Harry Mulisch gelezen (Het Stenen Bruidsbed) en dat is al zo lang geleden dat ik er mij niets meer van herinner.
Reageer op deze discussie Om een reactie te plaatsen, dien je je eerst te registeren.
Nieuwe discussie starten in: Literatuur: algemeen (registreren)
Forumoverzicht: